Àltima aposta per les ofrenes de planta viva i de cultiu local als enterraments

Mon, 11/15/2021 - 17:13

04-06-2021
cementerio

Sant Boi de Llobregat (Barcelona), 4 de juny de 2021-Àltima acaba de posar en marxa el projecte Planta viva, consistent a substituir la tradicional flor tallada de les composicions florals als serveis funeraris per plantes naturals, col·locades artesanalment en testos, d’espècies de temporada i de cultiu de proximitat, provinents dels vivers de Catalunya. La iniciativa ja està en marxa al Tanatori Ronda de Dalt de Barcelona i s’anirà implantant progressivament a la resta de centres d’Àltima arreu de Catalunya.

El servei de Planta viva s’aplica a les tradicionals corones i centres en record al difunt. En aquest cas, es componen a partir de plantes distribuïdes sobre una base o motlle, conformant l’element floral desitjat. En finalitzar el servei funerari, la composició es desmunta i les plantes s’entreguen en uns portatestos personalitzats a les persones assistents, a mode de recordatori. “Amb Planta viva contribuïm a què la memòria de l’ésser estimat perduri en el temps, a través d’una flor natural i viva que la família podrà plantar on desitgi”, explica Josep Ventura, director de Serveis Funeraris d’Àltima. A més, és una opció respectuosa amb el medi ambient, que fomenta la producció sostenible i el consum responsable. “D’una banda, permet reduir la petjada de carboni, ja que apostem per la planta de proximitat, cultivada molt a prop nostre, contribuint a la disminució de flor tallada importada i, per tant, de les emissions provocades pel transport de llarg recorregut. De l’altra, també aconseguim una reducció considerable de les minves de flor natural’”, puntualitza Ventura. En aquest sentit, el nivell de residus és també un element que Àltima millora amb aquest nou servei.

Actualment, els tipus de varietats que Àltima està emprant per a les composicions de Planta viva són el cristantem, la saintpaulia, la kalanchoe i la guzmània del Maresme, així com diverses aromàtiques.

Des de la seva posada en marxa, a través d’una prova pilot iniciada el novembre de 2020 al Tanatori Ronda de Dalt, el projecte Planta viva ha tingut una rebuda molt positiva per part de les famílies, i més de 200 famílies ja n’han fet ús.

La sostenibilitat, al cor d’Àltima

Amb Planta viva, Àltima segueix avançant en el seu compromís per l’entorn, ja que el nou projecte se suma a les diverses accions que la companyia du a terme en base al seu Pla estratègic de sostenibilitat corporativa, que abasta tots els departaments i actuacions. En aquest sentit, fa anys que l’empresa funerària ofereix opcions ecològiques de fèretres, que actualment són ja les preferides per al 85 % de les famílies, i d’urnes ecològiques, que tria el 42 % dels usuaris. En el cas dels taüts, existeixen diverses opcions respectuoses amb el medi ambient, totes de fusta de tala controlada, a base de vernissos a l’aigua i teixits naturals, sense elements metàl·lics ni vidres. Les urnes ecològiques per a cendres també són de diversos materials –fusta natural, argila o sal-, totes biodegradables.

 

En l’àmbit de la mobilitat sostenible, Àltima també ha estat pionera en l’aposta pel vehicle fúnebre elèctric. En aquest sentit, recentment ha iniciat la renovació de tota la seva flota amb els nous models Lumen i Atys, que completarà el 2024.

Quant a la gestió de cementiris, Àltima ha estat capdavantera a Espanya amb l’impuls de nous productes i serveis per al destí ecològic de les cendres, com ara el Camí del bosc, els Arbres familiars, la Font del repòs o el Jardí de les roselles, entre altres. En alguns dels recintes que gestiona, com el comarcal de Roques Blanques, al Papiol, està col·laborant a més amb diversos projectes per a l’estudi i la preservació de la flora i la fauna autòctones, en col·laboració amb el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola o el Museu de Ciències Naturals de Granollers. En són exemple l’apiari didàctic posat en marxa l’any passat, la bassa d’amfibis o l’estació permanent d’escolta de ratpenats.